Szerb Antal hazánk egyik legnagyszerűbb irodalomtörténésze és kitűnő írója sorsát a második világháború pecsételte meg, a hitleri fajüldözés áldozata lett a balfi haláltáborban 1945. január 27-én. 

 

Az évforduló alkalmából a MEASZ tartott koszorúzást, valamint diákjaink irodalom órák keretében emlékeztek Szerb Antalra, és helyeztek el virágot híres írónk emléktáblájánál.


A MEASZ, a MEASZ-Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság képviselői 2015. január 13-án, délelőtt koszorút helyeztek el a 70 esztendeje brutális módon megölt irodalomtudós, egykori pedagógus Vas utcai iskolában álló emlékhelyeinél.

A rövid emlékezésen Nagyváradi Szűcs Mihály, a MEASZ tagja ismertette a nemzetközileg is népszerű regények szerzőjének életútját, majd  Kerecsényi Zoltán alelnök-emlékbizottsági ügyvezető idézte fel az Irodalomtudományi Társaság 1933-as megalakulását.


Szerb Antal 1933. április 6-án eredeti aláírású sokszorosított levélben fordult fiatal irodalomtörténészekhez, írókhoz, esztétákhoz, zenetudósokhoz, s más, a szellemi élet lényeges területén működőkhöz, hogy legyenek tagjai a megalapítandó Irodalomtudományi Társaságnak. Az alakuló ülésen, amelyet 1933. május 5-én a Vas utcai Széchenyi István felsőkereskedelmi iskola fizika előadótermében tartottak meg, elnökké Szerb Antalt, alelnökké Kerecsényi Dezső irodalomtörténészt, volt pápai református, majd budapesti - "fasori" evangélikus gimnáziumi tanárt választották meg.

 

E-napló

 

ALAPÍTVÁNY

Iskolánk alapítványa: Széchenyi 200 alapítvány. Kérjük, hogy amennyiben támogatni kívánja iskolánk diákjait, akkor az adója 1 %-át az alábbi adószámra utalja:

18004298-1-42

Bővebben...

 

Elérhetőségeink

Budapesti Gazdasági SZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma

1088 Budapest, Vas utca 9-11
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon/fax: +36 1 338 4480
Igazgató: Jakab Szilvia
 
Gazdasági iroda: Bogáti Árpád
telefon: +36 1 338 4592 
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.